Kaj je dobro čustveno zdravje?

Kako na naše telo vplivajo zunanji dejavniki, kaj je stres, kaj je depresija, zakaj se odmikamo od okolice... A smo tudi sami podvrženi tovrstnim vplivom ali smo dovolj močni, da se z njimi spopadamo in živimo polno življenje?

Ljudje, ki imajo dobro čustveno zdravje, se zelo dobro zavedajo svojih misli, občutkov in obnašanj ali reakcij. Naučili so se, kako se soočati s stresom in problemi, ki so normalen del vsakega življenja. Ti ljudje se počutijo dobro v svoji koži in gojijo zdrave odnose z drugimi ljudmi.

Veliko stvari, ki se pripetijo človeku v življenju, lahko povzročijo dodatni stres, ki vodi v močne občutke žalosti ali celo anksioznosti. Te situacije so; izguba službe, otrok odide od doma, smrt drage osebe, ločitev ali poroka, bolezen ali poškodba, napori v službi, finančne težave, selitev, rojstvo.

Tudi pozitivne spremembe lahko povzročijo stres, ne mislite, da so krive samo negativne spremembe.

Stres in depresija simptomi

Vaše telo deluje in se prilagaja temu, kako vi razmišljate, občutite in se odzivate. Temu v praksi rečemo povezava med umom in telesom. Ko ste v stresu, anksiozni ali razburjeni, vam telo skuša povedati, preko različnih signalov, da je nekaj narobe. To stori tako, da poviša krvni pritisk, bolečine v želodcu, bolečine v križu, spremembe v apetitu, bolečine v prsnem košu, zaprtje ali diareja, suha usta, ekstremna utrujenost, bolečine po celem telesu, nespečnost, vrtoglavica in omotičnost, motnje v spolnosti, trd vrat, nihanje teže, kratek dih ali pomanjkanje sape itd. Zaradi vseh teh simptomov, obiščete zdravnika, ki ne najde ustrezne diagnoze. V bistvu pa vam samo telo sporoča, da morate nekaj spremeniti, da ne bi prišlo postopoma do fizične diagnoze.

Slabo čustveno zdravje lahko oslabi vaš imunski sistem, prav tako, kadar ste predolgo odmaknjeni od okolice, se lahko pojavi anksioznost, depresija, žalost, brezvoljnost, strah, utrujenost in takrat lahko zanemarite običajno skrb za telo, kar tudi lahko pripelje do drugih zdravstvenih težav. Zloraba alkohola in prepovedanih substanc, negibanje, samousmiljenje, so tudi pokazatelji slabega čustvenega zdravja.

Pomembno je, da osebnemu zdravniku vedno povemo, kaj čutimo v sebi in ne samo, kako se počutimo fizično. In če bomo iskreni, nam bo lahko pravilno in najbolje svetoval, ter prepoznal naše prave težave.

Da bi se izognili čustvenemu stresu, se skušajte distancirati od določenih težav, na katere nimate vpliva, saj se vas primejo in vas izžemajo kot gobo. Osredotočajte se samo na pozitivne stvari v vašem življenju in skušajte uživati v njih, naučite se reči tudi »ne«, saj niste nikogaršnji postrešček. Vsak dan si vzemite čas samo zase in takrat počnite nekaj, kar vas veseli. Ne razdajajte se preveč naokoli, ker boste tako samo škodovali sebi. Dobrota je dobra v določeni meri vendar je tudi tanka meja med dobroto in siroto. Ne pustite se izkoriščati, ne glede na mnenja drugih.

Prav tako se naučite pustiti za seboj preteklost, ki vas teži in nimate nobene možnosti, da bi jo spremenili. Enostavno jo odpustite. Počistite staro, da bi imeli prostor za novo.

Naslednji korak po čiščenju je prav gotovo razvijanje odpornosti. Postanite odporni na stres in sicer preko tehnik sproščanja, jemanja časa samo zase in zavržbe vsega, kar vam škoduje.

Poskrbite za svoje telo z redno vadbo, dihalnimi vajami in pravilnimi ter zdravimi obroki hrane, permanentno se izobražujte, ter udestvujte v različnih praktičnih delavnicah. Ne pretiravajte v ničemer, zmernost je mati modrosti. Zavedajte se, da na določene dogodke, stvari in stanja nimate nobenega vpliva, niti niste odgovorni za njih. Odgovornost nosite samo do samih sebe in do svojega fizičnega ter duševnega zdravja.

Soočite se sami s seboj in se odločite!

Naredite si strateški načrt, kako boste sanirali stres v svojem življenju. Stres je največji morilec sodobnega časa in sedlo za razvoj številnih duševnih in mentalnih obolenj, ki imajo posledice tudi na fizičnem telesu. Začnite čistiti in uvajati nove stvari v svoje življenje. Če menite, da potrebujete drugačno pomoč, jo poiščite. Nobene sramote ni v tem, da skušate sanirati sami sebe.

Kaj boste izbrali ali zavrženo gnilo jabolko, ali pravkar otrgano zdravo jabolko, namreč vanj boste sami vgriznili. Zatorej naj bo jabolko zdravo in lepo, kot vaše življenje.

Vse dobro vam želim,

Numerologinja Anka