• Vedeževanje in svetovanje Astrohiša

Nordijske rune - magijska abeceda bogov

1. Izvor besede »runa«

Iz zgodovinskega vidika so rune grafični znaki starodavnih germanskih jezikov, ki simbolizirajo glasove. V vseh germanskih jezikih, izraz »runa« v prevodu pomeni »skrivnost«, »šepet«, »mrmranje«, »skrivni dogovor«. Beseda »runa« označuje pogovor oz. učenje, skrivno ezoterično znanje, ki so ga učitelji šepetali svojim učencem v uho, saj je bilo to znanje namenjeno le izbranim posameznikom. Izvor besede »runa« pa leži v starodavnem skupnem indoevropskem jeziku iz katerega so se razvili moderni jeziki.

 



2. Časovni okvir

Najstarejše zapise o runah je mogoče slediti nazaj v preteklost, v 5.st.pr.n.š.. Od takrat pa vse do 9.st.pr.n.š. so se nekajkrat spremenile in s tem povzročile nejasnosti o samem izvoru, ko so jih v 9.st.pr.n.š., Vikingi prinesli nazaj na britanske otoke. Prvič dokumentirana uporaba run v zgodovini Evrope sega vse nazaj do prvega stoletja našega štetja, po vsej verjetnosti pa so bile uporabljene že veliko prej. Rune so spremljale zgodovino Evrope najmanj 19 stoletij, do leta 1800, ko je v Švici zabeležena uporaba na kmetijah. Še vedno so uporabljali runske znake kot zaščitne ornamente na koledarjih in na fasadah hiš.

 

3. Arheološki okvir

Prva runska relikvija, Negau čelada, je bila najdena v Avstriji. Še en zelo star kos z vgravirano runo je priponka iz Meldorfa, odkrita v Jutlandu na Danskem, datirana cca. 50. leta pr.n.š. V vsakem primeru pa so najstarejše relikvije in predmeti majhni; priponke, medalje in orožja. Rune, vgravirane v kamen so prišle nekaj stoletij kasneje, in sicer kamni, ki so se uporabljali za procesne ceremonije, obrede in pogrebne ceremonije po vsej Evropi.

Kasneje so menihi začeli sami prevajati in prepisovati runske zapise in nordijsko mitologijo ter jo spreminjati v smeri, ki bi bila najbolj naklonjena vzhajajočemu vplivu krščanstva. Najstarejša nordijska antologija, knjiga Eddas iz Severa, v kateri je opisana celotna kreacija vesolja, izvori, bitke, bogovi, njihova razmerja, različni svetovi in posmrtno življenje v Valhalli,  je bila v celoti spremenjena, izpod peres menihov.

 

4. Rune v mitologiji (Eddas)

Magični zakon gozda pravi, da moraš nekaj dati, če želiš nekaj prejeti. Tako je stari modri Bog Odin, Oče vseh Bogov, žrtvoval svoje oko v Minirjev vodnjak, da bi pridobil skrito znanje. Mučil se je s potrebo, da bi vsrkal celotno znanje vesolja, potoval skozi vseh devet svetov okoli kozmičnega drevesa Yggdrasil (vrsta: jesen), drevo ima tri korenine, v katerih ima dom kača Niodr, prvi mrtev človek Ninir, ki je varuh znanja in trije Nornsi, pletilci usode, ki zalivajo drevo, da se ne bi nikdar posušilo. Iz tega drevesa je Odin visel z glavo navzdol, po tem, ko se je sam prebodel s svojo puščico, osem dni in devet noči.
V nordijski kulturi je število 9 najbolj sveto od vseh števil, enakovredno številu 3, popolnemu številu, ki sam sebe množi. Odin in vsi šamani so potovali skozi devet svetov. Endal je varuh Asgarda (sveta Bogov in nadnaravnih bitij) in ima 9 mater in ljudje imamo 9 energijskih centrov v telesu, ki so vorteksi energije (podobno kot indijske čakre).
Šele nato, ko je Odin doživel vrhunec svoje agonije, so rune iz vrha padle nanj, skupaj z zvoki, ki jih uglašujejo. Z jokom, ki je oboje, smrt in ponovno rojstvo, je bil razsvetljen z runinim sijajem, pograbil je rune in tako postal princ vse moči, ki jo rune imajo. Sedaj potuje po svetovih, spremljata ga dva volkova in dva vrana Ugin in Munic, ki predstavljata misel in spomin. Jaha osemnožnega žrebca Sleipnira. Uči bogove in ljudi magije run. Ko je Odin sprejel znanje run, ga je potem delil z boginjo Freyo, v zameno za Seidr (magija sexa) in nato je gospodar Heimdall (gospodar gostoljubnosti in varuh mosta mavrice) predal znanje še ljudem.

5. Trije ključni koncepti nordijske miselnosti in obstoja

 • Prvi koncept je totalnost stvari:

Vključno z bogovi, vse je omejeno s svojo potjo in s svojim časom. Konflikt in akcija sta jedro vsakega obstoja. Brez priložnosti za akcijo, za borbo in za dokazovanje, je življenje brezciljno in nepomembno. Vse, kar obstaja v vesolju, je posledica konflikta. Svet meglic Nefelheim nasprotuje svetu ognja Mespelheimu. Ta konflikt je dal rojstvo vsemu, para je stopila led in življenje se je začelo. Božanstva so razdeljena v nasprotne družine, ki jim je usojeno, da se bodo srečale v bitki, v kateri ne bo zmagovalcev in poražencev. Najstarejši Vanir, bogovi narave in plodnosti in Aesirji, nebesni duhovi suverenosti in moči so se pojavili kasneje. Ti Bogovi, varuhi kozmičnega reda, so stalno napadani s strani zlobnih bitij, kač, velikanov in palčkov, ki so bili vsi izgnani na rob Zemlje, vendar jim je usojeno, da se vrnejo s pomočjo krutega Boga Lokija, da bi izkoreninili božansko krvno linijo. Ljubezenske afere, bitke, pogumna dejanja in odkritja fantastičnih zakladov polnijo življenja Bogov in polbogov, ki so svobodni da se bojujejo, ljubijo in delajo napake, vendar ne morejo pobegniti svoji usodi uničenja. Ko bo njihov čas potekel, bodo morali zapustiti mitični svet Asgard, najvišji od devetih plasti okoli kozmičnega drevesa jeseni, Yggdrasil. Svet ljudi, Midgard, je lociran na sredini in podzemlje, »pekel« je na najnižji plasti, kjer bivajo zlobna bitja. V strašni noči Ragnaroka bo končna bitka, skoraj vsi bogovi, tudi Oče Odin, bodo umrli, pojedel jih bo volk Fenrir. Tema bo prevladala, uničenje in teror med ljudmi in Bogovi, to bo trajalo dokler ne bo Sončni Bog Baldr, lep in prijazen, zmagal na zmedo in dvignil nov cikel s svojimi privrženci.

 • Drugi koncept se imenuje Wyrd; 

To je nekakšna pajkova mreža, ki je vpletena v energijske kanale, ki vsebujejo in vzdržujejo vsak element v vesolju – Bogove, ljudi, rastline, živali in minerale. Wyrd je ogromen plašč, ki so ga spletle tri Norns in s to mrežo držijo univerzum v zaporu ter ga hkrati tudi ščitijo, ta mreža je zbir zakonov in usode, ki uravnavajo vesolje. Vse, kar Wyrd vsebuje je tkanina sil, ki tečejo po 24 poteh in povezujejo 9 svetov. Tako imamo 24 run, ki so vektorji sil ali energijski kanali, ki naj bi jim sledili, da bi živeli v harmoniji z vsem, bili zdravi in srečni ter ohranjali dobre odnose z drugimi.

 • Tretji koncept je bipolarnost:

Vse v univerzumu je dvojno. Energije so pari nasprotnih vendar dopolnjujočih se sil, tako kot ima baterija negativni in pozitivni pol. Brez te dvojnosti električni tok ne bi tekel in ne bi bilo življenja. Dobre ali slabe rune ne obstajajo, tako kot v vesolju ni ničesar absolutno dobrega ali absolutno slabega. Vse je protislovno, ima dva obraza, dva potenciala manifestacije, ki se menjata v skladu s kontekstom in osebo, ki gleda. Esenca realnosti nima nobene veze z izmenjavanjem dobrega in slabega ampak z mehanizmom iz ozadja, ki sproži dobro ali slabo.

 

6. Energija run in njihova uporaba

Vsaka runa izraža drugačno energijo: dinamično, stabilizacijsko, trdno, harmonično itd. Runa je ogledalo realnosti, ki se lahko spreminja iz trenutka v trenutek. So rune, ki nosijo ustvarjalno moč in rune, ki s svojo močjo lahko blokirajo. Rune, ki pomirjajo in take, ki osvobajajo. Rune so energijski kanali, koncentracije sil, katere lahko vprašamo za odgovor, nasvet, oceno situacije, ker aktivirajo intuitivni del možganov in govorijo direktno srcu. Te energije pa lahko delujejo tudi kot radijska antena. Lahko so priklicane, zgoščene ali prenesene na nekoga ali nekaj (talisman za ljubezen, zaščito, zdravljenje). Drugače pa so lahko uporabljene tudi tako, da se jih nariše, vizualizira, zašepeta ali poustvari z gibi rok (prstov) ali nog. So orodje za samoučenje in notranjo rast, ki obudi naše potenciale, aktivira skrite sile, napolni naše energijske centre ampak, kar je najbolj pomembno: ponovno vzpostavijo kontakt s svetim in davno izgubljenim prijateljstvom z Bogovi, potrjuje neizprosno vez med zemljo in nebom.

 

7. Divinacija oz. vedeževanje z runami

Rune nimajo nobene povezave s Tarotom, ne bodo povedale, kaj se bo zgodilo. Omejene so na definiranje situacije, identificiranje vzrokov za nastalo situacijo in prepoznavanje vplivov v prihodnosti, ki bodo v celoti odvisni od obnašanja in odločitev osebe.


Ko je vprašanje odkrito in so rune premešane ter vržene na mizo, odgovor lahko pride skozi različne kanale, seveda najprej skozi rune, potem pa tudi skozi zvok, skozi obliko dreves in drevesnih krošenj, skozi razpoko v steni ali preko kakršnegakoli znaka, ki nam ga narava ponudi ali nas nanj opozori. V realnosti se bo pojavil vzorec, vzemi ga kot iztočno točko in naj te ne omejuje. Dopusti svojemu umu naj prepozna pravo metodo, ki bo odgovarjala situaciji.
Rune so katalizatorji močnih sil, ki invokirajo Bogove in jih privedejo k nam. Tako nam pomagajo, da izpolnimo svoje sanje in odganjajo nevarnost iz naših življenj. Predvsem pa izvlečejo iz naše podzavesti znanje, ki ga že imamo ampak ga ne dosežemo, ker se ga naš razum boji ali celo zanika. Run ne moreš spraševati o prihodnjih dogodkih, ker ti samo predlagajo, kako se obnašati v specifični situaciji, vključno z njenimi vzroki za nastanek in vplivi oz. posledicami, ki jih bo pustila dotična situacija. Prihodnost ni nespremenljiva, lahko je spremenjena, prilagojena ali vsaj ublažena. Predstavljaj si, da vlečeš samo eno nitko v tej mreži, ta premik nato spremeni celotno sliko vseh dogodkov, ki sledijo in tako spremeni celotno situacijo v nekem okolju.

8. Kako in kdaj se učiti run

Priporočljivo je, da se run naučimo preden jih posvetimo in pričnemo uporabljati. Na pamet se je treba naučiti znakov, pomenov in zvokov posameznih run. Samo tako spodbujene in aktivirane preko študija in meditacije, se bodo prebudile, pridobile moč in postale sposobne oddajati energijo ter nas zaščititi. Samo tako bodo spregovorile našemu srcu, kadar jih bomo uporabljali za divinacijo (prerokovanje). Njihova oblika je zelo pomembna, saj evokira kozmične koncepte in zakone iz katerih izhajajo. Iz tega razloga jih je treba risati in se jih naučiti na pamet. Tudi na glas je potrebno izgovarjati njihove zvoke. Za vsako runo si vzemi vsaj en dan. Vikingi, Bardiin starodavni šamani so morali posvetiti eno leto učenju ene rune. Torej 24 let.



9. Pravila run

 • Pravilno obrnjena runa: kaže pomen rune, kot sledi v opisu.
 • Obrnjena narobe ali navzdol: kaže pomen rune, kot sledi v opisu.
 • Magijska moč rune: kaže na magijske lastnosti rune, njene značilnosti in moč ter področju, kateremu vlada.
 • Opis rune: vsebuje vse potrebne informacije, ki jih potrebuješ, da runo razumeš.
 • Zvok rune: pove, kako mora runa zveneti.
 • Pomen rune: vsaka runa ima točno določen pomen.
 • Miti in legende o runi: skandinavska mitologija opisuje rune preko zgodb, v katere so vpleteni vsi nordijski bogovi, ki jih lahko povežemo s posameznimi runami in močjo, ki jo predstavljajo.
 • Interpretacija rune: runa se razlaga vedno skozi opis osebnosti in značilnosti osebe.
 • Tvoj karakter: runa opisuje tip osebnosti.
 • Tvoj potencial: runa opisuje in nakazuje na možnosti, ki jih lahko še razviješ in še niso prisotne.
 • Tvoja usoda: runa kaže smer, v katero greš in kaj te tam čaka v prihodnosti.
 • Tvoj cilj: runa nakazuje tvoje cilje in namene, ki ti vladajo.
 • Izkušnja, ki te vodi: runa ti govori, kaj je pomembno, da se na tej točki naučiš in razumeš.
 • Trenutna situacija: runa opisuje trenutno situacijo, glede na runino lego, tu lahko interpretiraš runo v vsaki situaciji in v povezavi z vsakim vprašanjem.


Aettir je germanski izraz za družino ali bolj dobesedno za »skupino osmih«. 24 run pomeni 3 družine po 8 članov in ena dodatna 25. runa, ki je prazna in predstavlja Boga Odina. Število tri v germanski tradiciji predstavlja temelj vsega (tri Norns, trije socialni razredi, trije Prvorojeni Bogovi. Zadnja prazna runa predstavlja tisto, kar se lahko v trenutku spremeni. Tri družine run po osem članov imajo vsaka svojega boga: Prvi osmici vlada Boginja Freya, ki simbolizira plodnost, naravne sile in svobodno življenje kmetov ter nabiralcev. Drugi osmici vlada Bog Heimdall, posvečen akciji in ustvarjalnemu svetu, vladar in  varuh mosta mavrice. Tretji osmici vlada Bog Tyr, gospodar vojne in pravice, predstavlja učinke ustvarjalnosti, prinaša nam dogodke, situacije in stvari, katerim vlada.


Četudi je vprašanje postavljeno jasno, ni nujno, da bodo rune odgovorile nanj. Rune imajo svojo lastno inteligenco in moč, zato lahko odgovorijo na popolnoma drugačno vprašanje, o katerem sploh še nismo razmišljali in ki je vsekakor bolj pomembno od zastavljenega. Da ga nismo že sami postavili pa pomeni samo dvoje: vprašanja se še ne zavedamo ali pa ga še nismo vzeli pod drobnogled, ker nas razburja in vznemirja.