• Vedeževanje in svetovanje Astrohiša

Naravni elementi: Zrak, Zemlja, Voda, Ogenj

Vsakemu znamenju horoskopa je dodeljen eden od štirih naravnih elementov. Toda, ali res lahko razdelimo 7 milijard ljudi v 12 znamenj in nato še tem 12 določimo enega od 4 elementov? V splošnem že lahko, saj to je osnova horoskopa. Kaj pa, če bi si ogledali elemente iz druge strani. V spodnjem prispevku sem vam pripravila opis vsakega od 4 elementov in vajo, ki sodi zraven, za lažjo ugotovitev, kateri od elementov je resnično vaš.

Najprej si na slepo izberi svoj element, to storiš tako, da se ne oziraš na element, ki ti ga določa horoskop, čeprav bo lahko enak. Sedi za trenutek v tišini in razmišljaj o elementih. Katerega od elementov že od nekdaj ljubiš, si od nekdaj povezan z njim? To je tisti element, ki te vedno privlači v vseh rečeh, v vseh dogodkih, v vsemu kar počneš, čestokrat se ti lahko prikazuje tudi v sanjah, npr.: da letiš, da nekaj kuriš, da veliko plavaš, da obdeluješ zemljo. Tvoj element je tisti, na katerega najprej pomisliš, tisti, ki bi ga vedno izbral.

V vsakem od nas so prisotni vsi 4 elementi. Horoskop določa tistega, ki je najbolj izrazit. Toda z malo vaje in s spodnjimi informacijami, lahko sam prilagodiš razmerje elementov v svojem fizičnem in astralnem telesu. Tem vajam v ezoteriki rečemo tudi Invokacije Elementov in so osnova za kakršnokoli nadaljnje delo pri duhovnem razvoju. Potem se boš počutil veliko bolje in jasni ti bodo odgovori na marsikatera osebna vprašanja, ki jih nosiš v sebi.

Naravni element - Zrak

Izražen element Zraka se kaže v objektivnosti in odmaknjenosti, čustva držiš ločeno od razuma in jih nikdar ne vpletaš. Si intelektualen, uživaš v spontanosti, se hitro naveličaš, rad govoriš in si zelo komunikativen. Element Zraka je najbolj družaben element. Človek Zraka si hiter v gibanju in ljubiš hitre, adrenalinske stvari. Lahko si pa tudi zelo nepraktičen. Zraku manjka občutek in čustvo. Zrak je čisti intelekt. Imaš preveč aktiven um, spoznaš se na vse stvari v življenju, redkokdaj pa se poglabljaš v mojstrstvo določene stvari, manjka ti globine, ker ne vpletaš čustev. Neravnotežje v zraku ustvarja pomanjkanje načrtovanja, Zrak je lahko raztresen, živčen, pod visokim pritiskom in izčrpan. Pomanjkanje Zraka pa povzroči preveliko čustveno navezanost na druge ljudi, preveč burne reakcije in premalo objektivnosti. Zrak je komunikativni, intelektualni princip.

Vaja: pojdi v lahno meditacijo, vizualiziraj si, da si v Zraku. Občuti lahkost in vdihuj sveži Zrak. Z vsakim vdihom postajaš vse lažji in zračen, občuti lebdenje, dokler tvoje telo ne postane popolnoma lahko, kot peresce. To stanje vzdržuj sedem dolgih vdihov in izdihov. Vdihni skozi nos in izdihni skozi usta. Dihaj enakomerno in ne pregloboko, kajti Zrak lahko preveč stimulira živčni sistem. Pojdi počasi. Zrak naj napolni tvoje celotno telo. Dihaj z vsemi porami na telesu, pri vdihu vizualiziraj čisto svetlobo, ko vstopi v tvoje telo, s seboj pobere vse negativno, česar ne potrebuješ in z izdihom gre ven iz tebe, vizualiziraj izdih kot umazan oblak, v katerem so vsi negativni občutki, bolečine, strahovi ipd. Vdihuj čisto svetlobo, izdihuj smog. Po končani vaji dobro prezrači prostor in prižgi katerokoli kadilo.

Naravni element - Zemlja

Izražen element Zemlje se kaže v tvoji čutnosti, naravnanosti k materialnemu in stvarnemu svetu ter praktičnosti. Sovražiš vse, kar ni dobro načrtovano. Zemlja ti daje potrpežljivost, samodisciplino, naredi te klasičnega in zanesljivega. Tvoja domišljija nima kril, kajti Zemlja jo stalno prizemljuje, imaš določene zadržke, si priden delavec in ne maraš sprememb. V rutini lahko vztrajaš leta in leta, ne da bi te kaj motilo. Rutina je tvoja varnost. Pomanjkanje elementa Zemlje se kaže v nepraktičnosti, zanemarjanju, nedisciplini, neprilagojenosti in preveč aktivni domišljiji. Če si v hudem pomanjkanju elementa Zemlje, lahko pozabiš na osnovne potrebe, kot sta hrana in spanje. Lahko postaneš izjemno neodgovorna oseba in živiš samo za danes. Zemlja je materialni princip.

Vaja: pojdi v lahno meditacijo in si vizualiziraj, da si v sredini velike sfere goste gravitacije. Vdihni Zemljo z vseh strani telesa vase: spredaj, zadaj, skozi glavo, skozi stopala in seveda skozi vse pore na telesu. Vizualiziraj kako postajaš vse težji, tako težak, da se niti premakniti več ne moreš, kot da si pokopan v globoki Zemlji. Občuti, kako te gravitacija središča Zemlje vleče k sebi, kot v živem pesku. Tako naredi skozi sedem enakomernih, ne preglobokih vdihov. Vdihni skozi nos in izdihni skozi usta. Po končani vaji počasi vstani in se pojdi stuširati. Občutek bo fantastičen na fizični ravni kot tudi na astralni, saj boš svoje telo očistil z Zemljo in uravnal neravnotežja, ki jih Zemlja povzroča, bodisi si imel preveč tega elementa v sebi, bodisi premalo. S to vajo ga boš vedno uravnovesil.

Naravni element - Voda

Izražen element Vode se kaže tako, da si zelo v stiku s svojimi čustvi in čutili, tudi s šestim čutom. Ko ti vlada Voda, imaš veliko skritega potenciala za razvoj nadnaravnih sposobnosti (sidijev), opaziš stvari, ki jih drugi ne. Preveč Vode ustvarja nerazumske in neutemeljene strahove, kompulzivne želje, preobčutljivost in občutke ogroženosti. Človek, ki nima Vode v ravnovesju oz. je ima toliko, da ga ta popolnoma obvladuje, je zlahka užaljen, žalosten, preveč impresiven, vodijo ga čustva, ki jih ne more obvladovati. Voda je intuitivna, prehitro reagira, je boječa in daje občutek notranje praznine. Je pa tudi empatična, zvesta in predana, čustva so njen princip. Če ti Vode manjka, nisi v stiku s svojimi čustvi, ustvariš zid in si popolnoma neobčutljiv, kar pa spet ni dobro. To vodi v težave s prepoznavanjem lastnih čustev, kaj šele čustev drugih ljudi, to pa vselej pripelje v mnoge brezvezne prepire. Posameznik brez Vode je popoln materialist in ne da prav nič na spiritualizem.

Vaja: pojdi v lahno meditacijo, vizualiziraj si, da si popolnoma pod Vodo in da lahko dihaš, vse okrog tebe, nad tabo in pod tabo je sama Voda. Sprosti se. Sedaj vdihni Vodo vase, s svojim celotnim telesom in z vsemi porami na telesu. Vizualiziraj, kako postajaš ledeno hladen, tako naredi sedem vdihov in izdihov Vode. Vedno dihaj enakomerno in ne pregloboko. Ko občutiš kako od tebe odpadajo ledeni bloki, si končal. Uravnovesil si Vodo. Po vaji pojdi v topel prostor ali na sonce in se dobro ogrej.

Naravni element - Ogenj

Izražen element Ognja se kaže tako, da pogosto izgorevaš samega sebe. Si preveč aktiven, ne najdeš počitka, predvsem pa si želiš pustiti za seboj neko drastično spremembo. Do drugih deluješ brezsrčno, saj ne čutiš tujih skrbi. Imaš vroč temperament, hitro se lahko prepiraš zaradi malenkosti. Nagnjen si k visokemu krvnemu pritisku in vnetjem. Zaradi vladarja Ognja pa je zelo malo verjetnosti, da bi kdaj zbolel za psihiatričnimi obolenji, saj preveč ljubiš življenje. Če ti Ognja manjka, zlahka zapadeš v depresijo, ne vidiš več nobenega smisla. Ogenj vlada tekmovalnosti, športu, akciji, pogumu, samozavesti, karizmi in sidiju pirokineze. Preveč Ognja lahko izraža pretiran egoizem, ekstravertiranost, impulzivnost, nepotrpežljivost, ekstravaganco, brezbrižnost ter samopomembnost.

Vaja: pojdi v lahno meditacijo in si vizualiziraj, da se nahajaš v veliki sferi Ognja, v kateri lahko dihaš in ne čutiš vročine. Vdihni Ogenj iz vseh strani svojega telesa, od zgoraj, od spodaj, z leve, z desne in s porami, tako naredi za sedem vdihov in izdihov. Občuti kako te greje, kako skuri v pepel vse tisto, česar se želiš rešiti ali kar želiš uničiti v sebi. Vizualiziraj si, kako Ogenj žge vse slabo, poškodovano, razboleno ali kako drugače prizadeto. Vse to zgori in se spremeni v pepel. Na tem mestu pa se ustvari novo, nepoškodovano, neuničljivo in trajno. Po vaji boš občutil gorenje v telesu, ki bo prijetno. Če si v zaprtem prostoru, po vaji lezi na hladna tla za nekaj minut in samo počivaj. Če si v naravi, priporočam, da ležeš na travnik ali na golo zemljo.

To so začetne vaje z Elementi. Če bo katerega od vas zanimalo, me pokličite na mojo telefonsko številko ali pa pišite na Astrohišo FB in vprašajte o bolj zahtevnih vajah, o tem, kaj je cilj obvladovanja elementov, kaj lahko s tem še pridobimo in kako se lahko razvijemo. Naj samo kot zanimivost povem še to, da Adepti Elementarne Magije obvladajo lebdenje, pirokinezo, usmerjanje vode in premikanje zemlje. Vodo lahko uporabimo tudi za uravnavanje občutkov in za očiščevanje. Ogenj lahko uporabimo vselej za zaščito in pogum. Zemljo pa za mir v družini, za ljubezen in blagostanje.

Vse dobro vam želi,

Vaša Anka

Telefon: 090 3047