• Vedeževanje in svetovanje Astrohiša

Keltski Praznični kruh

Na to noč so se stara ljudstva, tudi Kelti poklonila mrtvim in častila druge svetove. Edina noč v letu, ki odpira vse energijske povezave, ko je vez med nami in drugimi svetovi najtanjša. V tej noči so stara ljudstva iskala odgovore za bližnjo prihodnost, da so se bolje pripravila na novo, prihajajoče se leto. Staro leto se je poslavljalo in prihajalo je Novo leto in v času med 23:30 uro in 24:30 uro, so se odpirali portali, saj so bile energije takrat najmočnejše. Čarobni čas duhovnih moči, čas ko so zakoni časa in prostora začasno ukinjeni in smrtnikom prisluhnejo, duše pokojnih in astralna bitja, ob predpostavki, če so bili ti v starem letu, dovolj duhovni.
 
Po Keltskem izročilu se na ta dan zaključi koledarsko leto z bezgom, trinajstim najkrajšim mesecem. Bezeg simbolizira krog življenja, zaključek in nov začetek vsega. Na ta dan so Kelti pili bezgov čaj, da so se prečistili starih energij, domove so prečistili z bezgovo vejico, ki so jo namakali v bezgovo vodo, ter z njo poškropili prostore. Črne bezgove jagode, pa so raztrosili po zemlji, da so jo obogatili z energijo.
 
Starešine, modreci, preroki in ostali svetovalci so v tem času iskali odgovore za prihodnost, da so se pripravili na leto, ki je bilo pred njimi. Poletje se je zaključevalo in sledila je dolga zima, kurili so kresove, peli, plesali, pripravljali darove, pletli kite iz bele omele, se pripravljali na počastitev umrlih, zimskega solsticija, drugih svetov in Novega leta. Pred vhodi svojih domov so polagali praznični kruh, kot daritev pokojnim in drugim astralnim bitjem s katerimi so želeli navezati stik.
 
Recept za Praznični kruh:
 
250g - pirina moka
250g - kamutova moka
1/4 - žlička mleti janež
1/4 - žlička mleti ingver
1/4 - žlička mleti klinčki
1/4 - žlička cimeta v prahu
1dcl - suho sadje, mali koščki
1dcl - narezani mandeljni
1x - žlica bezgovih cvetov
2x - ščep soli - vse suhe sestavine dobro premešamo
 
2x - jajce
2dcl - mleko
3dcl - kislo mleko
5x - žlica med
2x - žlica sončnično olje
1 - žlica sok limone - vse sestavine dobro zmešamo in jih združimo s suhimi sestavinami v prožno testo. Po potrebi dodamo še malo mleka ali moke. Testo naj pokrito, na toplem počiva 1uro. Nato ga še enkrat premesimo, damo v pekač, pokrijemo s krpo počakamo še četrt ure in ga spečemo v že ogreti pečici. (brez kvasa).
 
Dober tek vam želi,
prerokinja Anka