• Vedeževanje in svetovanje Astrohiša

Barve - pomen in počutje

Barve za boljše počutje in njihov pomen

Barve že od nekdaj človeku veliko pomenijo in prav zato so močno zasidrane v našem kozmičnem spominu, saj jih uporabljamo v različne namene. Zavedamo se, da imajo barve za nas različne učinke, nas sproščajo, polepšajo, zdravijo, prebudijo domišljijo ali pa nas odbijajo.

Paleto barv delimo v grobem v dve skupini in sicer glede na vizualno zaznavo; v prvi skupini govorimo o energičnejšem učinku barv, ki jih sprožijo živahnejše barve, kot so oranžna, rdeča, rumena, ter roza. V drugi skupini pa so barve, ki naše oko pomirjajo in imajo bolj pasiven učinek, kot na primer, zelena, modra, rjava in bela. Prva skupina barv simbolizira več komunikacije, odprtosti in močno življenjsko voljo. Medtem, ko druga skupina simbolizira več umirjenosti, več razmisleka, več osebnega prostora in previdnosti pri različnih idejah.

Sama menim, da je razpoloženje v povezavi z barvami odvisno od posameznika in njegovega počutja. Kadar si želimo pomagati z določeno barvo za boljše počutje, imejmo pred seboj list ali kos blaga v barvi, ki jo takrat potrebujemo ali pa si jo vizualizirajmo.

Modra barva pomen in počutje

Modra: zdravljenje, meditacija, umirjenost, sproščanje uma, nebesna vetrovna energija, ter energija morja, energijska podpora zimskemu ali letnemu času in energijska podpora severni strani neba.

S pomočjo modre lahko dosežemo notranji mir ali ublažimo stres in živčno napetost. Modra sprošča mentalne zastoje ali dekoncentracijo ter harmonično deluje na predel srca. Pomaga pri ravnovesju energij celega telesa in zmanjšuje fizične napetosti. Zmanjšuje glavobole, pomaga pri obolelem grlu, vročičnih boleznih, bolečinah v predelu hrbta, za regeneracijo mišic nog in rok ter za kvalitetnejši počitek. Modra barva nas povezuje z modrino neba, z globino morja, ter z neskončnostjo. V magiji se modro barvo uporablja pri ritualih, za doseganje ciljev, vezanih na modrost, harmonijo, mir ali razvoj intuitivnih sposobnosti. Prav tako predstavlja dušo in vse, kar je neznano ali oddaljeno. Modra barva simbolizira pripadnost, resnico, čast, ter je dober stimulator za vedrost in smeh. V alkimiji je modra barva povezana s planetom Zemlja, ampak tudi z Jupitrom, s safirjem, z zvestobo in s trajnostjo. Temno modra simbolizira mir, globino, noč in v nekaterih primerih tudi smrt. Modra pa je tudi melanholična barva, barva, ki lahko zbledi. Z njo povezujemo tudi hlad, preračunljivost in laži.

 


 

Zelena barva pomen in počutje

Zelena: zdravljenje, denar, blaginja, sreča, plodnost, zemeljska energija, energija stoječih voda, energija dreves, energijska podpora vzhodni strani neba in novim začetkom.

Nevtralna zelena pomirja, spodbuja človeka k sodelovanju z drugimi, k toleranci in zadovoljstvu, krepi občutek pripadnosti in medsebojne pomoči. Na fizično telo vpliva tako, da umirja srčni ritem. Upočasnjuje staranje, pomaga pri čirih v prebavilih, raznih alergijah in utrujenih očeh.
Z zeleno si lahko naberemo novih moči, se prenovimo. Zeleno barvo povezujemo s pomladjo, s plodnimi travniki, z njivami in bujnimi gozdovi. V magiji zeleno barvo uporabljajo pri ritualih rodnosti, sreče, uspeha in blagostanja. Poleg tega simbolizira zelena nove začetke, pomladitev in življenje. Zelena barva je barva življenja in rastlin. Upanje na nesmrtnost se kaže v simbolni zmagi pomladi nad hladno zimo.

 


 

Oranžna barva pomen in počutje

Oranžna: moč, avtoriteta, privlačnost, sreča, samozadovoljstvo, samozaupanje in samozavest, ognjena energija, energijska podpora letnemu času, energijska podpora južnemu vetru in južni strani neba.

Oranžna nam vliva novih moči, vitalnosti in nas aktivira k bolj dejavnemu življenju. Oranžna prebudi v nas zadovoljstvo in veselje družabnosti. Preganja depresijo in turobnost, iztrga te iz dolgčasa rutine, zmanjšuje težave v spodnjem delu trebuha. S svojim pozitivnim vplivom pa krepi tudi imunski sistem. V duhovnosti spodbuja pristno veselje do življenja nosilcu oranžne barve pa vsekakor pomaga sprejeti in živeti potrebe po senzualnosti. Seveda, vse barve niso primerne za vse tipe duš in ljudi, nekaterim oranžna spodbuja občutek cenenosti, bahaštva, glasnosti in celo vsiljivosti. Močna energijska podpora južnemu vetru.

 


 

Rdeča barva pomen in počutje

Rdeča: intimna ljubezen, strast, energija, entuziazem, pogum, odločnost in močnejša ognjena zaščita, energijska podpora jesenskemu letnemu času, močnejša energijska podpora južnemu vetru.
Rdeča barva se uporablja pri dvigovanju šibke življenjske energije. Rdeča stimulira vse procese, pospešuje metabolizem ter vegetativni živčni sistem. Rdeče (IR) žarke pa uporabljajo tudi za različne procese zdravljenja. Poživlja zlasti čustveno telo, krepi čutnost, zavest doživljanja in celo sprošča. Mentalno nam rdeča pomaga pri pridobivanju na moči volje, pri odločnosti in samozavestni vztrajnosti. V magiji se rdeča barva uporablja za zdravljenje, rodnost, ljubezen, moč in pogum. Negativni vidiki predstavljajo tudi silovito strast in odločno nasilje. Psihoterapija uporablja rdečo za konstruktivno razrešitev agresije in za poživitev seksualnosti. Rdeča barva lahko izzove tudi destruktivno agresijo in nagnjenost k nasilju.

 


 

Vijolična barva pomen in počutje

Vijolična: moč, zdravljenje hujših obolenj, razvoj magijskih sposobnosti, duhovna energija, pomoč pri razumevanju sanj, močna energijska podpora zahodnemu vetru in jesenskemu letnemu času.

Vijolična podpira duševno ravnovesje in odločnost, deluje pa tudi mistično in magično. Vijolična se uporablja v duhovnosti in ima močne učinke v meditaciji. Vpliva na podzavest in služi v terapevtske namene pri globinskih psiholoških težavah. Pomaga pri odpiranju tretjega očesa in razvijanju šestega čuta, usklajuje obe možganski polobli. To je tudi barva s katero spodbudimo očiščevalne procese – tako pri telesnih blokadah kot tudi pri psihičnih nejasnostih, za izravnavanje disharmonij in posredovanja med nasprotji. V magiji se vijolična uporablja za rituale varnosti, ambicioznosti, neodvisnosti in finančnega uspeha. Vijolična vzpostavlja stik z onostranstvom. Vijolične vibracije nas spodbujajo k nadčutnemu doživljanju in sprejemanju surrealističnih dogodkov. Z vijolično povezujemo tudi nekaj negativnih prispodob ko so: nečimrnost, izumetničenost, negotovost, nezvestobo, nestvarnost, dvoumnost.

 


 

Bela barva pomen in počutje

Bela: zaščita, mir, čistost, resnica, nedolžnost, energija voda, energijska podpora vzhodnemu vetru.

Bela barva predstavlja zlitek vseh barv, je popolnost luči, idealizma, dobrote, novih začetkov, čistosti, nevtralnosti in skromnosti. V magiji se bela barva uporablja pri ritualih in obredih duhovnega razsvetljenja, spiritualnega očiščevanja, mentalnega in fizičnega zdravljenja ter odkrivanja resnice. Bela barva ima, tako kot vse druge barve, tudi negativne konotacije, saj vsi ljudje nismo enaki, pač pa smo iz različnih virov, zato je nekaterim ljudem bela barva skrajno odbijajoča, celo strašljiva, predstavlja jim bolezen, sterilnost, frigidnost, hladnost, nemoč, impotenco in strup. S takšnimi ljudmi ni nič narobe, le njihove duše izhajajo iz drugačnih dimenzij, zato imajo drugačen izvor, ki ne podpira bele barve. Tem se priporočajo druge barve za dosego enakih ciljev.

 


 

Roza barva pomen in počutje

Roza: simbolizira otroštvo, nagajivost, svojeglavost, nežnost, zaupanje in beg v pravljični svet.

Roza barva je vez prehoda med letnim in jesenskim časom, ter podpira zahodni in južni veter. V magiji se uporablja, kot dodatni odtenek pri energijski krepitvi ali omejitvi že obstoječe fiksne barve. Pri odpravljanju težav povezanih s počutjem, pa se najpogosteje  uporablja za čiščenje energijskih zastojev ali starih energij. Prav tako nas lahko roza nianse  pomirjajo in nas vodijo k mirnejši sprostitvi in počitku. Nežna ali pastelna roza barva je pogosto vidna tudi med sončnim zahodom, ko se narava pripravlja na nočni počitek. Kombinacija roza in zelene barve pa pomaga pri odpravljanju težav utrujenih oči. Pred seboj imamo na levi zeleno in na desni roza barvo, neobremenjeno gledamo trideset sekund, nato barvno postavitev zamenjamo, ponovno gledamo 30 sekund, nato počivamo petdeset sekund in vajo še enkrat ponovimo. Po zaključku vaje si osvežimo predel oči z mlačno vodo in oči bodo bolj spočite.

 


 

Rjava barva pomen in počutje

Rjava: počitek, umirjenost, toplina, domačnost in zavetje.

Rjava barva ima lahko nešteto čudovitih odtenkov, ki jih najbolje vidimo v naravi, če si le vzamemo čas za miren jesenski sprehod. Ta barva simbolizira toplino domačega ognjišča, zato pomirja in nas vabi k lepim spominom. Je tudi barva zemlje, matere narave in vsega kar nam ta nudi, zato je vredna spoštovanja. V magiji se ta barva uporablja pri ritualih vezanih na element zemlje in njeno energijsko podporo. Prav tako nam rjava barva lahko koristi za boljše počutje, njena energija je najbolj delujoča v sami zemlji in v drevesih. Tore,j za nekaj minut se  v naravnem okolju, uležemo na tla ali naslonimo na drevo, da se energijsko okrepimo in  sprostimo. Rjava barva simbolično podpira zahodni veter, jesenski letni čas in nam stimulira občutke varnosti in domačnosti. Ta barva nas lahko tudi ogreva v hladnih dneh ali nam umirja naše misli, kadar smo preobremenjeni z nečim. Kadar govorimo o rjavi barvi, bi lahko rekli, da so njeni učinki univerzalni in bi jo bilo dobro več koristiti tako v domu, kot pri izboru oblačil.

 


 

Rumena barva pomen in počutje

Rumena: akcija, vročina, smeh, adrenalin in spremembe.

Rumena barva je simbol sončeve energije, vzhodne in južne strani neba, ter vseh njunih vetrov. Ta barva nam povečuje željo po gibanju, komuniciranju, veselju in smehu. Prav tako ta živa barva lahko deluje opozorilno, kot pri živalih v naravi, tudi pri našem vidu sproži signal previdnosti ali trenutne zaustavitve. Sicer pa nam ta barva lahko pomaga za boljše energijsko delovanje celega telesa, saj z njeno vizualizacijo lahko na energijskih nivojih, dopolnjujemo primanjkljaj v telesnih pečatih ali auričnih poljih. V magiji se rumena barva uporablja kot dodatna barva za hitrejše doseganje želenih, energijskih ciljev. Ta barva odlično simbolizira sonce, njegovo energijo in njegovo toploto in če slednja ni premočna nam pospešuje tudi delovni elan, ter življenjsko voljo nasploh. Naslednjič pa več o barvah, ki jih nisem omenila, a jih vsi dobro poznamo.

Vse dobro vam želi vaša
Prerokinja in numerologinja Anka

Kontakt: 090 30 47

 


Preberite še: